Lukijat

sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kateus on kantava voima


Vai miten se vanha sanonta menikään? Kadehtimistahan pidetään oikein suomalaisten helmasyntinä.
Onko sitä näissä fanituspiireissä? Onko kokemusta? Tervettä ja sairasta ihailua, varmaan löytyy kumpaakin.

Ne fanit, jotka ovat olleet matkassa alusta asti ennen kuuluisaksi ja tunnetuksi tuloa, saattavat usein kokea olonsa epävarmaksi. Saattaa tulla katetutta siitä, kehen yhteinen idoli suhtautuu läheisemmin ja tuttavallisemmin. Jotkut hän saattaa tuntea pitkältä ajalta ja on selvää, että kasvot ja nimi ovat muistissa. Jos kemiat vielä jotenkin sopivat yhteen, niin jutut ovat varmaan paljon tuttavallisempia. Kysellään kuulumisia puolin ja toisin. Fanituksen kohde itse päättää kehen haluaa tutustua lähemmin, se olkoon hänen etuoikeutensa. Näinhän se on normaalissakin elämässä, eikä siitä kannata mieltään pahoittaa tai olla kateellinen.

Sitten kun idolista on tullut entistä kuuluisampi ja yleisömäärä on moninkertaistunut ja huomiota hakevien määrä on valtaisa, niin… eipä ole enää aikaa jakaa huomiotaan yhtä paljon. Tässä tilanteessa alkuperäiset fanit saattavat tuntea mustasukkaisuutta. Sitten aletaan korostaa sitä, että itse on oltu faneja kauemmin kuin muut ja tiedetään idolista enemmän kuin kukaan muu. Näinhän näissä asioissa usein käy ja näköjään aikuisetkin osaavat olla yhtä mustasukkaisia kuin nuoret fanit.
Onko tämä sitä tuskaa? Mitkä ovat ne eri tunteet, mitä voi ilmetä? Arvailen, että kateuden lisäksi voi ilmetä jopa panettelua ja vihaa. Sitä ei tietysti näytetä suoraan "kanssafanittajille", mutta takanapäin kyllä kuiskitaan ja mustamaalataan aivan syyttä. Näin se vaan on. Voiko se jopa rikkoa sydämen ja madaltaa fanitettavaan kohdistuneita tunteita?

Itse olen fanittajana kuitenkin aika aloittelija, että en ole pystynyt analysoimaan omia tuntemuksiani. Olen ehkä omalta kohdaltani luonteeni mukaisesti tarttunut härkää sarvista ja syöksynyt suoraan juttelemaan.

Omasta fanituksen kohteestani voin sanoa, että hän on tasapuolinen kaikkia kohtaan ja jakaa aikaansa kaikille. Katsoo silmiin ja keskittyy aina kyseiseen henkilöön täysillä tai ainakin siltä vaikuttaa. Osaa kohdella luontevasti myös vanhempia henkilöitä ja lapsia. Fanien ikärakenne voi olla yllättävän laaja ja monikirjoinen. Tämä kertoo siitä, että hänellä on muiden ihmisten arvostus hallussa.
Erään artistin kommentti, kun kysyttiin suhtautumista faneihin oli ”Yritän esimerkiksi muistaa heidän nimensä”. Tämä on jo aika vaativa asia, jos faneja on paljon. Tällaista ei kannata odottaa, ettei joudu pettymään. Olen myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa, totesi hän. Nykypäivän vitsaus, kun se ei varmasti ole ydinasia, vaan pakollinen fanien vaatima homma. Lisäksi tunnettuuden lisäämisen ja menossa mukana olemisen edellytys. Ollaan armeliaita, ettei musiikin tekeminen jää sivuseikaksi.
Fanitar

 

 

  
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti